miercuri, 23 martie 2016

ZIUA MONDIALA A APEI

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day).
În mesajul său pentru ediția din 2016 a zilei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon ne transmite îndemnul de a ne reafirma "angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea, gestionarea și protecția resurselor de apă, ca parte a campaniei noastre istorice pentru a obține o viață demnă pentru toți oamenii ..", potrivit paginii ONU dedicate zilei.

Ziua mondială a apei se marchează anual, iar tema anului 2016 "Apă și locuri de muncă" scoate în evidență legătura dintre cantitatea și calitatea apei necesare și oamenii care lucrează în acest domeniu, care reprezintă un aspect definitoriu pentru asigurarea calității vieții. De asemenea, prin acțiunile organizate în acest an se urmărește și recunoaștere muncii depuse în acest sector de activitate și conștientizarea necesității de a avea condiții de muncă decente.
Aproximativ 650 de milioane de oameni din întreaga lume nu au acces la apă curată și de multe ori trebuie să facă față cu mult mai puțin decât cei 50 de litri de apă de persoană pe zi, cantitatea indicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind necesară pentru uzul casnic și pentru menținerea sănătății și igienei.
Lipsa de acces la o sursă de apă curată la prețuri accesibile și convenabile este una dintre cele mai mari bariere pentru a scăpa de sărăcie și boli, a declarat organizația de caritate în raportul său pe acest an privind situația apei în lume 'State of the World's Water 2016', dat publicității cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, marcată la 22 martie.
Se estimează că trei din patru locuri de muncă la nivel global sunt dependente de apă, ceea ce înseamnă că penuria și lipsa de acces sunt susceptibile de a limita creșterea economică în următoarele decenii, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), dat publicității.
Thomson Reuters Foundation citează câteva exemple despre costul apei la nivel global și despre accesul la această resursă. Astfel, în capitala Papua Noua Guinee, Port Moresby, aceasta îi costă pe oamenii săraci 54 la sută din veniturile pe o zi pentru a cumpăra de la un serviciu de livrare minimum recomandat de 50 de litri de apă zilnic.
În Madagascar, în capitala Antananarivo, costul a 50 de litri de apă dintr-un camion echivalează cu 45 la sută din salariul pe o zi a unei persoane, în timp ce în capitala Ghanei, Accra, este de 25 la sută.
În Marea Britanie, costul a 50 de litri de apă este de 0,1 la sută din salariul minim pe o zi, aceasta fiind procurată dintr-o sursă publică de aprovizionare prin conducte, britanicii folosind în medie 150 de litri de apă pe zi de persoană.
Papua Noua Guinee, Guineea Ecuatorială și Angola au cel mai mic procent de gospodării cu acces la apă curată din întreaga lume. În 16 țări, aproximativ 40 la sută sau mai mult din populație nu are acces la apa curată. 
Conform datelor consultate de Thomson Reuters Foundation, Cambodgia, Mali, Laos și Etiopia au făcut în ultima vreme cele mai ample îmbunătățiri pentru creșterea accesului la apă al populației.
În ciuda multor progrese, inegalitățile persistă chiar și la țări care au făcut pași importanți pe această cale, deoarece cei mai săraci locuitori ai acestora plătesc de multe ori cel mai mare procent din venitul lor zilnic pentru procurarea apei, notează Thomson Reuters Foundation.



Sursa:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu