miercuri, 23 martie 2016

ZIUA MONDIALA A APEI

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day).
În mesajul său pentru ediția din 2016 a zilei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon ne transmite îndemnul de a ne reafirma "angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea, gestionarea și protecția resurselor de apă, ca parte a campaniei noastre istorice pentru a obține o viață demnă pentru toți oamenii ..", potrivit paginii ONU dedicate zilei.

Ziua mondială a apei se marchează anual, iar tema anului 2016 "Apă și locuri de muncă" scoate în evidență legătura dintre cantitatea și calitatea apei necesare și oamenii care lucrează în acest domeniu, care reprezintă un aspect definitoriu pentru asigurarea calității vieții. De asemenea, prin acțiunile organizate în acest an se urmărește și recunoaștere muncii depuse în acest sector de activitate și conștientizarea necesității de a avea condiții de muncă decente.
Aproximativ 650 de milioane de oameni din întreaga lume nu au acces la apă curată și de multe ori trebuie să facă față cu mult mai puțin decât cei 50 de litri de apă de persoană pe zi, cantitatea indicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind necesară pentru uzul casnic și pentru menținerea sănătății și igienei.
Lipsa de acces la o sursă de apă curată la prețuri accesibile și convenabile este una dintre cele mai mari bariere pentru a scăpa de sărăcie și boli, a declarat organizația de caritate în raportul său pe acest an privind situația apei în lume 'State of the World's Water 2016', dat publicității cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, marcată la 22 martie.
Se estimează că trei din patru locuri de muncă la nivel global sunt dependente de apă, ceea ce înseamnă că penuria și lipsa de acces sunt susceptibile de a limita creșterea economică în următoarele decenii, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), dat publicității.
Thomson Reuters Foundation citează câteva exemple despre costul apei la nivel global și despre accesul la această resursă. Astfel, în capitala Papua Noua Guinee, Port Moresby, aceasta îi costă pe oamenii săraci 54 la sută din veniturile pe o zi pentru a cumpăra de la un serviciu de livrare minimum recomandat de 50 de litri de apă zilnic.
În Madagascar, în capitala Antananarivo, costul a 50 de litri de apă dintr-un camion echivalează cu 45 la sută din salariul pe o zi a unei persoane, în timp ce în capitala Ghanei, Accra, este de 25 la sută.
În Marea Britanie, costul a 50 de litri de apă este de 0,1 la sută din salariul minim pe o zi, aceasta fiind procurată dintr-o sursă publică de aprovizionare prin conducte, britanicii folosind în medie 150 de litri de apă pe zi de persoană.
Papua Noua Guinee, Guineea Ecuatorială și Angola au cel mai mic procent de gospodării cu acces la apă curată din întreaga lume. În 16 țări, aproximativ 40 la sută sau mai mult din populație nu are acces la apa curată. 
Conform datelor consultate de Thomson Reuters Foundation, Cambodgia, Mali, Laos și Etiopia au făcut în ultima vreme cele mai ample îmbunătățiri pentru creșterea accesului la apă al populației.
În ciuda multor progrese, inegalitățile persistă chiar și la țări care au făcut pași importanți pe această cale, deoarece cei mai săraci locuitori ai acestora plătesc de multe ori cel mai mare procent din venitul lor zilnic pentru procurarea apei, notează Thomson Reuters Foundation.



Sursa:



duminică, 13 martie 2016

URECHEA

Accesati linkul:



OCHIUL

Accesati linkul:



Ora de Greenwich


Ora de Greenwich ( engleză Greenwich Mean Time - GMT) este timpul meridian, care trece prin așezarea veche a observatorului Greenwich situat în apropierea orașului Londra.
Greenwich este un burg londonez în sud-estul capitalei britanice.
Greenwich fost înscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Este renumit prin observatorul astronomic de aici. Prin rezoluția din 1884 a Conferinței Internaționale a Meridianului (în engleză: International Meridian Conference) acest observator a fost ales drept origine a longitudinii („meridianul zero”), o convenție urmată în toată lumea.
Meridianul Zero sau meridianul Greenwich, este meridianul care traversează observatorul Greenwich situat în apropierea orașului Londra, Anglia. El a fost determinat în anul 1884 la o conferință geografică internațională; meridianul intersectează ecuatorul legând cele două poluri, el desparte emisferele de est și vest. Meridianul are un rol deosebit în stabilirea coordonatelor geografice, ca și la stabilirea fusurilor orare prin ora de Greenwich.
State traversate de meridian:
MareaBritanie (319 km), Franța (735 km), Spania (336 km), Algeria (1.555 km), Mali (760 km), Burkina Faso (430 km), Togo (39 km) și Ghana (569 km).








Surse:





ECHINOCTIUL de PRIMAVARA

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după "zăpada mieilor", când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.
După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27' .
La momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă si valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.


Iluminarea planetei la echinocțiul de primăvară

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.
Evident, descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni. 

VERNÁL, -Ă, vernali, -e, adj. (Livr.) Care ține de primăvară, privitor la primăvară. (Astron.) Punct vernal = punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, în care Soarele se află la echinocțiul de primăvară. – Din fr. vernal, lat. vernalis. 


ELÍPSĂ ~e f. 1) Curbă plană închisă, pentru care suma distanțelor oricărui punct al său la două puncte fixe este întotdeauna constantă.



Date ale echinocțiului de primăvară:
 ( TLR = Timp Legal Român = ora oficială a României, GMT + două ore. )
An
Zi
Ora (TLR)
2012
20 martie
07:14
2013
20 martie
13:02
2014
20 martie
18:57
2015
21 martie
00:45
2016
20 martie
06:30
2017
20 martie
12:29
2018
20 martie
18:15
2019
20 martie
23:58
2020
20 martie
05:50
Dr. Harald Alexandrescu


Sursa:


SOLSTITIU de IARNA

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă . El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.
După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33' față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27'. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27' sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.


Iluminarea planetei la solstițiul de iarnă

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urcă" - ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° , la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.


Înălțimea Soarelui deasupra orizontului la mijocul zilei, în ziua solstițiului de vară și de iarnă

Date ale solstițiului de iarnă:
( TLR = Timp Legal Român = ora oficială a României, GMT + două ore ). 
An
Zi
Ora (TLR)
2012
21 decembrie
13:11
2013
21 decembrie
19:11
2014
22 decembrie
01:03
2015
22 decembrie
06:48
2016
21 decembrie
21:44
2017
21 decembrie
18:28
2018
22 decembrie
00:23
2019
22 decembrie
06:19
2020
21 decembrie
12:02
Dr. Harald Alexandrescu

Sursa:



ECHINOCTIUL de TOAMNA

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.
Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest,durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.
În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

Iluminarea planetei la echinocțiul de toamnă

La latitudinile tarii noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.
Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Date ale echinocțiului de toamnă:

( Ora de vară = TLR + o oră = GMT + trei ore )
TLR = Timp Legal Român

An
Zi
Ora (ora de vară)
2012
22 septembrie
17:49
2013
22 septembrie
23:44
2014
23 septembrie
05:29
2015
23 septembrie
11:20
2016
22 septembrie
17:21
2017
22 septembrie
23:01
2018
23 septembrie
04:54
2019
23 septembrie
10:50
2020
22 septembrie
16:30
Dr. Harald Alexandrescu

Sursa:

LEGEA LUI ARHIMEDE


Accesati linkul:

http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_en.html

VITEZA

Accesati linkul:






SISTEM de REFERINTA

Accesati linkul:





MOBIL

Accesati linkul :




INERTIA

Accesati linkul :




GREUTATEA

De ce Luna nu cade pe Pământ, ca merele?



 
Newton a răspuns simplu la întrebarea „Cum stă Luna suspendată pe cer?” spunând că există o forţă gravitaţională  între Pământ şi Lună (care se propagă cu viteză infinită, ca un fel de “sfoară ce leagă” cele două corpuri). Viteza de deplasare a Lunii însă, creează o forţă egală, dar de sens contrar acestei forţe gravitaţionale, numită forţă centrifugă. Echilibrul dintre aceste două forţe ţine Luna suspendată în jurul Pământului pe orbita sa. Newton nu a putut explica însă de ce forţa gravitaţională a Lunii (identică cu forţa centripetă datorată mişcării sale de rotaţie) este totdeauna în echilibru cu forţa centrifugă. Doar Albert Einstein a oferit răspunsul la întrebarea “Cum şi de ce stă Luna suspendată pe cer?” prin teoria generală a relativităţii care explică proprietăţile spaţiului şi timpului în Univers. Spaţiu-timpul este neted şi plat (întocmai ca suprafaţa unei mese) atâta timp cât nu se află în el obiecte cu masă. Prezenţa masei curbează spaţiu-timpul întocmai cum se curbează suprafaţa elastică a unei trambuline rotunde de joacă pentru copii atunci când un copil sare pe ea, presând-o cu toată masa corpului său.  Astfel, masa Pământului creează o pantă în spaţiu-timpul din jurul său (în care se află şi Luna), iar masa Lunii creează la rândul ei o mică pantă în spaţiu-timpul din jurul său, apărând astfel o mica curbură în acelaşi spaţiu-timp, iar această curbură (este cauza care) împiedică Luna aflată în mişcare să cadă pe Pământ (figura 1).
Fig. 1

Sursa:



Accesati linkul:



DENSITATEA

Accesati linkul: