vineri, 8 mai 2015

FIBRA OPTICA


·         Fibra optică este o fibră de sticlă sau plastic care transportă lumină de-a lungul său.
·      Fibrele optice sunt facute din sticla pura, iar firul de sticla este atat de subtire (putin mai gros decat un fir de par), incat are o flexibilitate foarte buna. Flexibilitatea sticlei este marita substantial datorita stratului de vopsea de deasupra care are rolul de protectie si de identificare (fiecare fir de fibra optica dintr-un cablu de fibra optica este vopsit diferit pentru a putea fi usor de identificat atunci cand se instaleaza).


·        Ca si constructie, fibra optica este alcatuita dintr-un miez transparent de sticla, invelit de un alt strat de sticla ce are un indice de refractie mai mic decat cel al miezului. Astfel, lumina este pastrata in miezul de sticla datorita reflexiei interne totale, iar fibra se comporta ca un ghid de unda.



Core = miez
cladding = stratul 2 de sticla cu care este invelit miezul

·   Fibrele optice sunt folosite pe scară largă în domeniul telecomunicațiilor, unde permit transmisii pe distanțe mai mari și la lărgimi de bandă mai mari decât alte medii de comunicație. Fibrele sunt utilizate în locul cablurilor de metal deoarece semnalul este transmis cu pierderi mai mici, și deoarece sunt imune la interferențe electromagnetice.



·         Prin fibrele optice circula lumina si nu curent electric, la ambele capete ale cablului de fibra optica existand cate un echipament electronic care “traduce” semnalul optic in cel electric si vice versa, pentru a putea fi “inteles” de calculatoare.
·   Fibrele optice sunt utilizate și pentru iluminat și transportă imagine, permițând astfel vizualizarea în zone înguste.
·        Unele fibre optice proiectate special sunt utilizate în diverse alte aplicații, inclusiv senzori și laseri.
·         Lumina este dirijată prin miezul fibrei optice cu ajutorul reflexiei interne totale.
·         Fibra optică se poate utiliza ca senzor de măsurare a tensiunii, temperaturiipresiunii.

  • În unele clădiri, fibra optică este utilizată pentru a direcționa lumina solară de pe acoperiș spre alte părți ale clădirii.
  •  Iluminarea cu fibră optică este folosită și în aplicații decorative, la indicatoare, lucrări de artă și în pomi de Crăciun artificiali. Magazinele Swarovski utilizează fibra optică pentru a ilumina cristalele expuse din mai multe unghiuri cu o singură sursă de lumină.
  • Un grup coerent de fibre se utilizează, uneori împreună cu lentile, la un dispozitiv lung și subțire, de achiziționat imagini, numit endoscop, folosit pentru a vedea obiecte printr-o gaură mică. Endoscoapele medicale sunt utilizate pentru proceduri chirurgicale neinvazive (endoscopie). Endoscoapele industriale sunt utilizate la inspectarea unor puncte la care se ajunge greu, cum ar fi interioarele motoarelor cu reacție.






Surse:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fibr%C4%83_optic%C4%83
http://www.star-net.ro/news/ce-este-fibra-optica/
http://www.priscoelectronica.com/fibra-optica-ftth/



Un comentariu:

  1. Buna, ai idee cum pot sa bag lumina de afara in casa? fibre din acestea care aduc lumina in casa, sunt? aliexpress ? mersi :) Ovodiu . Cluj > https://www.facebook.com/ValentinLinuxMint

    RăspundețiȘtergere